El Cremallera de Núria


EL CREMALLERA DE NÚRIA


HISTÒRIA
1917: Es parla de la necessitat d’una carretera o un funicular que pugi fins a la vall de Núria.
1924: L’empresa (FMGP) analitza la possibilitat d’un ferrocarril des de Ribes fins Núria.
1926: El govern aprova el projecte d’aquesta línia de ferrocarril.
1928: El 24 de maig s’inicien les obres de la línia de ferrocarril.
1931: El 22 de març s’inaugura el cremallera.
          


FUNCIONAMENT DEL CREMALLERA
El cremallera de Núria utilitza un mecanisme diferent que es basa en l’ajuda d’un acoblament mecànic. Consisteix en una barra dentada situada a l’eix de la via. Un tercer rail que circula pel mig de l’estructura.
D’aquesta manera, el ferrocarril pot superar la pendent de la muntanya  sense tindre cap mena de problema per circular.
Aquest mecanisme és propi de llocs on hi ha una pendent pronunciada de més del 8%. Per exemple, aquest trens de cremallera són molt utilitzats a països alpins, especialment, Suïssa.

                           

CARACTERÍSTIQUES
El cremallera de Núria comença el seu recorregut a Ribes de Freser (970 metres) i acaba a la cota de 1964 metres a la Vall de Núria.
Té un recorregut de 12,5 quilòmetres i supera un desnivell de 1059 metres. Aquest recorregut inclou diversos viaductes i túnels que en faciliten la circulació i la seguretat del trajecte que realitza el cremallera.
Els primers 5,5 quilòmetres es fan a través del sistema rails tradicional i la resta del trajecte funciona com un tren cremallera que supera una rampa del 15%.


IMPACTE SOCIAL
Durant la seva construcció i el seu funcionament, el cremallera de Núria no només ha influït sobre la societat de la comarca, sinó també a gran part de la societat catalana i fins i tot a alguns territoris de l’Estat Espanyol.
En primer lloc, el ferrocarril de Núria va revolucionar a Catalunya ja que va anar agafant molt més prestigi i podia fer a Catalunya internacional o estar reconeguda mundialment.
En segon lloc, aquesta estructura va difondre encara més el nivell cultural de Catalunya i va permetre que moltes persones poguessin conèixer la Vall de Núria i ampliar encara més el seu camp de cultura catalana.
I per acabar, va causar un augment turístic ja que la Vall de Núria ha estat reconeguda com un símbol català però sobretot gràcies al cremallera molta gent ha pogut accedir a aquest lloc ja que no hi ha cap altre mitjà per aconseguir-ho.


IMPACTE ECONÒMIC
Des de 1928, el cremallera de Núria ha sigut un gran esdeveniment no només socialment sinó també en el camp de la econòmica.
Pes a que alguna vegada ha tingut algun problema, el cremallera sempre ha sigut una gran importància econòmica ja que és l’únic mitjà per arribar a Núria i per això tothom passa per viatjar fins allà amb el cremallera.
El cremallera de la Vall de Núria té un gran impacte econòmic ja que recapta bona part dels diners de tota la gent, que vulgui contemplar el paisatge de tant preciosa vall.
Tot això, resulta positiu per la comarca ja que gràcies als diners recollits del cremallera poden ajudar no només en el manteniment de la infraestructura sinó també per estalviar en cas que en el futur tingués lloc algun canvi o alguna una idea oposada.No hay comentarios:

Publicar un comentario